Πόσες φορές βλέπουμε μικρά παιδιά να χοροπηδούν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ή να κάθονται στην αγκαλιά της μαμάς τους λειτουργώντας ως …αερόσακος… ‘Η ακόμα χειρότερα να είναι στην αγκαλιά του πατέρα του καθώς οδηγεί μιλώντας μάλιστα και στο κινητό!
Ακόμα όμως κι αν υπάρχει παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, αρκετοί γονείς δεν το χρησιμοποιούν μόλις το παιδί τους γίνει 6 ετών με τη δικαιολογία πώς δεν κάθεται πια γιατί γκρινιάζει ή γιατί δεν χωράει.
Προφανώς επιλέγουν να αδιαφορούν για τον κίνδυνο που θέτουν τα παιδιά τους…
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας ( 10/14 Μαϊου) είναι μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τα εξής:
Για τα παιδιά είναι υποχρεωτικό το παιδικό καθισματάκι που πρέπει να είναι τοποθετημένο στο πίσω κάθισμα υπό την επίβλεψη του ενός γονιού,ο οποίος πρέπει να είναι δεμένος και αυτός με ζώνη ασφαλείας.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
- Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών
- Ο τύπος 1 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών
- Ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών και βάρους 15 έως 36 κιλών.
Πώς μπορώ να καταλάβω ποιο κάθισμα είναι κατάλληλο για το παιδί μου;
Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων αναφέρονται στα κιλά του παιδιού. Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:
- Κατηγορία 0: κιλά 0-10 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 6-9 μηνών
- Κατηγορία 0+: κιλά 0-13 σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 12-15 μηνών
- Κατηγορία 1: κιλά 9-18 σύσταση ηλικία από περίπου 9 μηνών έως περίπου 4 ετών
- Κατηγορία 2-3: κιλά 15-36 σύσταση ηλικίας από περίπου 4 ετών έως περίπου 12 ετών
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), όταν ένα παιδί ξεπεράσει την ηλικία για παιδικό κάθισμα, οφείλει να δένεται πάντα με ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα του οχήματος, έως ότου κλείσει τα 12 έτη τουλάχιστον.
Ακολουθούν οι λεπτομερείς οδηγίες:
- Παιδιά 5 έως 25 κιλών: Πρέπει να τοποθετούνται σε κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός.
- Παιδιά 6 έως 13 ετών και 22 έως 36 κιλών: Πρέπει να τοποθετούνται σε ανυψωτικό κάθισμα.
- Παιδιά ύψους 135 έως 150 εκατοστών: Επιτρέπεται να συγκρατούνται με ζώνη ασφαλείας για ενήλικες, μόνο στα πίσω καθίσματα του οχήματος.
Σημαντικές σημειώσεις:
- Η ζώνη ασφαλείας πρέπει να ταιριάζει σωστά στο ύψος και το βάρος του παιδιού.
- Ποτέ μην τοποθετείτε παιδί στο κάθισμα του συνοδηγού, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, ο κίνδυνος τραυματισμού είναι αυξημένος.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κάθεται όρθιο και η ζώνη περνάει πάνω από τους γοφούς, το στήθος και τον ώμο του.
- Μην αφήνετε ποτέ ένα παιδί μόνο στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν είναι δεμένο με ζώνη ασφαλείας.
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς με αυτοκίνητο.
Πότε πρέπει να αλλάξω κατηγορία καθίσματος;
Η σύσταση είναι να αλλάζουμε κάθισμα όταν το παιδί έχει εξαντλήσει το όριο κιλών της προηγούμενης κατηγορίας. Μια άλλη παράμετρος που θα σας οδηγήσει σε αλλαγή κατηγορίας καθίσματος είναι το εάν το κεφάλι του παιδιού ξεπερνά την πλάτη του παιδικού καθίσματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει από την κατηγορία 0/0+ να περάσετε στην κατηγορία 1. Από την κατηγορία 1, εάν το ύψος των αυτιών πλησιάζει το όριο της πλάτης του καθίσματος, περνάτε στην κατηγορία 2-3.
Μέχρι ποια ηλικία ;
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το παιδικό κάθισμα είναι αναγκαίο μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών. Αυτό δεν είναι σωστό. Όλα τα συστήματα παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν προστασία σε επιβάτες με ύψος από τουλάχιστον 135 εκ και πάνω. Τα παιδιά με ύψος κάτω από 135 εκ που είναι απλά δεμένα με τη ζώνη του αυτοκινήτου, έχουν ελλιπή προστασία και είναι εκτεθειμένα σε πολύ μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Οι πιο συχνοί θάνατοι ή τραυματισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλονται σε χτυπήματα στο κεφάλι (ανυπαρξία πλευρικής προστασίας) και στην κοιλιακή χώρα (η ζώνη πιέζει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά επειδή είναι πολύ ψηλά για το παιδί). Με βάση τον ΚΟΚ, η χρήση παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική μέχρι 12 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική μέχρι το ύψος των 135 εκ. Στη Γερμανία μέχρι το ύψος των 150 εκ.
Το παιδί μου αρνείται να μπει στο κάθισμα ή προσπαθεί να βγάλει τις ζώνες του. Τι να κάνω;
Το παιδί σας πρέπει να μάθει να κάθεται πάντα στο παιδικό κάθισμα και να έχει τις ζώνες δεμένες σωστά και σφιχτά. Χρησιμοποιήστε το δικό σας παράδειγμα με τη χρήση της ζώνης. Αρνηθείτε να ξεκινήσετε το όχημα εάν δεν έχουν όλοι δεθεί σωστά. Σε περίπτωση που το παιδί σας βγάλει τη ζώνη εν κινήσει, προσπαθήστε να σταματήσετε το συντομότερο δυνατό και εξηγήστε τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση. Τα παιδιά λειτουργούν σα “σφουγγάρια” από πολύ μικρή ηλικία και επηρεάζονται πολύ από τη συμπεριφορά των γονέων. Η υποδειγματική και πειθαρχημένη συμπεριφορά των γονέων στο αυτοκίνητο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά.
Πόση ώρα επιτρέπεται να μείνει ένα μωρό σε βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου;
Όλα τα βρεφικά καθίσματα (κατηγορία 0-13 κιλών) έχουν πλάτη με κάποια κλίση (περίπου 45°). Ο βασικός τους προορισμός είναι η ασφαλής μεταφορά του μωρού στο αυτοκίνητο και αυτή η κλίση σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ανάποδη τοποθέτηση προσφέρει τη μέγιστη προστασία για το μωρό μέσα στο αυτοκίνητο. Η γενική σύσταση είναι το μωρό να μη μένει πάνω από 2 ώρες σε μια συγκεκριμένη στάση όπως σε ένα τέτοιο κάθισμα υπό κλίση. Η ανάπτυξη των κινησιακών δυνατοτήτων απαιτεί την εναλλαγή θέσεων ή το ξάπλωμα σε οριζόντια θέση.
Με πληροφορίες από το ioas.gr