- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥΠώς βοηθάμε το παιδί να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του;

Πώς βοηθάμε το παιδί να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του;

Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά, συχνά δεν θέλουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιος θα παίξει και μετά θα επιστρέψει το παιχνίδι ή βλέπουν ένα άλλο παιδί να παίζει με το παιχνίδι τους και το θέλουν αμέσως. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να μάθουν να μοιράζονται ή να διαχειρίζονται καλύτερα την κατάσταση όταν ένα άλλο παιδί θέλει να παίξει με τα παιχνίδια τους; Γιατί δεν αρκεί απλώς να θέλουν να μοιραστούν, πρέπει και να μπορούν να διαχειριστούν το συναίσθημα.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Siggie Cohen, μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση με το παιδί πριν πάμε στην παιδική χαρά ή πριν έρθει κάποιο παιδάκι στο σπίτι. Μπορούμε να εξηγήσουμε τι θα συμβεί: “Θα έρθει ο φίλος σου να παίξετε. Θα μπει στο δωμάτιό σου και ίσως θέλει να παίξει με κάποιο από τα παιχνίδια σου. Μπορεί να μην σου αρέσει αυτό γιατί ίσως νομίζεις ότι θα τα πάρει για πάντα. Όμως, δεν θα τα πάρει. Απλώς θα παίξει όσο βρίσκεται εδώ. Όταν φύγει, τα παιχνίδια σου θα είναι ακόμα εδώ.”

Τα μικρά παιδιά ζουν στο παρόν, είναι συναισθηματικά και δεν μπορούν να σκεφτούν όπως οι ενήλικες. Είναι φυσιολογικό να βλέπουν κάποιο παιδί με τα πράγματά τους και να νομίζουν ότι θα τα πάρει. Δίνοντάς τους περισσότερες πληροφορίες για το τι θα συμβεί, τα βοηθάμε να δουν την κατάσταση από άλλη οπτική και να αντιδρούν πιο ψύχραιμα.

Εάν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί ξεχαστεί και φωνάξει “δικό μου”, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το συναίσθημά του: “Ναι, έχεις δίκιο, δικό σου είναι. Ο φίλος σου απλώς θα παίξει για λίγο μαζί του. Όσο παίζει, το παιχνίδι εξακολουθεί να είναι δικό σου.” Έτσι, το παιδί θα ηρεμήσει και θα διαχειριστεί καλύτερα το έντονο συναίσθημα.

Εάν το παιδί έχει κάποιο αγαπημένο παιχνίδι, μπορούμε πριν έρθει ο φίλος του να το βάλουμε σε μια ντουλάπα για να αποφύγουμε μια δύσκολη στιγμή. Επιλέξτε μαζί με το παιδί σας την κρυψώνα, ώστε να νιώθει ασφάλεια.

www.mamagers.gr

Subscribe Today

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

Newspaper WordPress Theme